Close

Mijn reserveringen

[bookingactivities_list]

Paus Tawadros II

Op 4 november 2012 werd Bisschop Tawadros via loting verkozen tot paus van de Koptisch Orthodoxe kerk. Hij volgde hiermee wijlen Zijne Heiligheid Paus Shenouda III op als paus van Alexandrië en de 118de opvolger van St. Marcus de Evangelist.  

Zijne Heiligheid paus Tawadros II werd geboren Wagih Sobhy Baky Soliman op 4 november 1952 in Mansoura. Zijn vader was een irrigatie ingenieur en zijn familie verhuisde rond tijdens zijn jeugd van Mansoura naar Sohag en vervolgens naar Damanhour.

Hij behaalde zijn Bachelor in de Farmacie in 1975 aan de Universiteit van Alexandrië en verwierf een beurs voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van het Brits Internationaal Instituut voor Volksgezondheid in Engeland in 1985. 

Hij studeerde aan de Koptische Seminarie en studeerde af in 1983. Daarna werkte hij als manager in een farmaceutisch bedrijf in Damanhour dat eigendom was van het ministerie van Volksgezondheid.

Het leven van Zijne Heiligheid draaide sinds zijn jeugd altijd rond de kerk; hij wilde het leven van het monnikendom leiden. Hij ging het klooster in van St. Bishoy in Wadi elNatroun op 20 augustus 1986 en diende daar twee jaar als broeder. Hij werd op 31 juli 1988 benoemd tot monnik  en na een jaar werd hij tot priester gewijd op 23 december 1989. 

Twee maanden later, op 15 februari 1990, begon hij aan zijn dienst met Metropoliet Bakhomius van Beheira. Hij werd benoemd tot algemeen bisschop op 15 juni 1997 door wijlen Zijne Heiligheid Paus Shenouda III om Metropoliet Bakhomius te assisteren. 

Zijne Heiligheid was als bisschop voornamelijk gericht op de jeugd en organiseerde een festival voor kinderen door het gehele land. Hij werd verantwoordelijk voor het comité van de kinderen in de Heilige Synode. Hij schreef in die tijd twaalf boeken.

Zijne Heiligheid werd als de 118de paus van Alexandrië en de paus op de zetel van St. Marcus geïntroniseerd op 18 november 2012 in de kathedraal van St. Reweiss in Abbassiya, Cairo. 

De troonsbestijging werd voorgezeten door zijne Heilige Eminentie Metropoliet Bakhomius van Beheira, andere metropolieten en bisschoppen van de Koptische kerk en werd bijgewoond door een groot aantal afgevaardigden van christelijke kerken.

Op 1 mei 2015 bezocht Zijne Heiligheid onze kerk in Utrecht om deze in te wijden.

Bekijk hier de foto's